Hozzávalók: 25 | dkg | mascarpone |
3 | db | Tojás |
1 | dkg | Kakaópor |
5 | cl | Rum |
3 | dl | kávé |
10 | dkg | Porcukor |
2 | g | Só |
RECEPTEK:
Bajadéra Dinnye
Havas háztető
Fantás szelet
Keksz piramis
Keksz mézes -krémes
Néró
Morgós csúcs
Ostyás szelet /10 laposhoz/
Tiramisu
Túrós sharlotte torta
Zserbó ( ugy ahogy én sütöm)
Keksz piramis (mindenki megtudja csinálni)
Hozzávalók:
48 db négyzet alakú keksz, 50 dkg túró, 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, citromhéj, 1 kávéskanál vanília aroma, 3 evőkanál kakaópor, csokimáz.
Elkészítés:
3x4 kekszet tejben áztatva egymás mellé lerakunk úgy, hogy egy téglalapot kapjunk. Nem kell nagyon áztatni, mert akkor szétesik a keksz.
A túrót a cukorral, margarinnal, citromhéjjal és a vaníliával összekeverjük, és a krém kétharmad részét külön tálba tesszük. Ebbe keverjük a kakaót. A fehér krém felét rákenjük az áztatott kekszre, majd ismét 3x4 áztatott kekszet teszünk rá. Erre kenjük a kakaós krém felét.
Ezután a két szélső kekszsort egymással szemben felhajtjuk. Így egy rudat kapunk, aminek a keresztmetszete háromszög alakú. Célszerű az egészet egy alufólián készíteni, mert így a fóliával együtt lehet felhajtani, és mindjárt be is lehet csomagolni.
A kész rudat berakjuk a hűtőbe. Még egy ilyen rudat készítünk, azt is fóliába tekerjük és megy a hűtőbe. Egy óra múlva kicsomagoljuk, és bevonjuk a csokival.
Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni + 1 kanál olajat belekeverni! Mehet vissza a hűtőbe. Néhány óra múlva lehet szeletelni.
BAJADÉRA
Hozzávalók:
40 dkg cukor
8 evőkanál víz
25 dkg margarin
20-25 dkg darált dió
20-25 dkg darált keksz
2 kávéskanál kakaópor.
Csokimáz:
10 dkg csokoládé
5 dkg margarin
Elkészítése:
A cukrot a vízzel addig főzni, míg a cukor elolvad, hozzáadni a margarint, ennek is el kell olvadnia. Ekkor hozzáadni a darált diót és a darált háztartási kekszet, összedolgozni. Két részre osztani, az egyik felébe a kakaóport beledolgozni.
Egy tálcába, vagy tepsibe (aminek vannak oldalai) celofánt, vagy alufóliát tenni, erre először a barna masszát simítjuk (nyomkodjuk, hogy jól összeálljon), majd a világos masszát nyomkodjuk rá.
A tetejére csokimázat készítünk: Felolvasztani a csokit, belekeverjük a margarint, majd gyors mozdulatokkal rásimítjuk a masszára.
Amikor megkeményedett, lehet szeletelni, 5 x 1,5 cm széles csíkokra.
A süteményt édesszájúaknak ajánlom, eléggé édes!
Jó étvágyat kívánok hozzá.
A receptet, fotót küldte: Juhász Ilonka, Szabadka.
Kekszes krémes
Hozzávalók :
1 cs. kocka alakú háztartási keksz
1,5 cs. vanilia puding
2 db tojás
7 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
12.5 dkg margarin
7,5 dl tej
fél csomag zselatin
Tepsi alját ( 30*22cm ) kirakjuk a keksszel és a következő krémet tesszük rá :
Krém : A pudingot, a zselatint, a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet egy kevés tejjel csomómentesre kikeverjük. Beleöntjük a tejbe és sűrűre főzzük. Amíg forr, belekeverjük a tojások felvert habját és beledaraboljuk a margarint.
Óvatosan a kekszre merjük ( nem öntjük! ) és kirakjuk a tetejét is keksszel. Másnapra megpuhul és gyönyörűen lehet szeletelni.
Havas hegycsúcs
Barna rész: 0,5 kg darált keksz, 3 tojás sárgája, 5dkg kakaó, 20 dkg vaj, 2 csapott ek. porcukor, pici rum (csak annyi, hogy éppen összeálljon a massza, ne legyen lágy!).
Fehér rész: 3 tojás fehérjéből vert kemény habhoz 2 púpozott ek. porcukrot teszünk lassan, majd 30 dkg kókusz.
Elkészítés: Citromfacsarót megfordítunk, az alját kibéleljük folpack-kal, belerakjuk előbb a fehér, majd a barna masszát, jól belenyomjuk, hogy felvegye a facsaró formáját és kivesszük.
Ennyi az egész, az összeállítás nagyon egyszerű, a formázás már időigényesebb, de szerintem nagyon egyszerűen elkészíthető és mutatós süti.
Néró ( 1 kg kész tésztához ) :
50 dkg liszt
30 dkg porcukor
32 dkg margarin
10 – 12 db tojássárgája
reszelt citromhéj
1 cs. vaníliáscukor
A vajat porcukorral kikeverjük, majd állandó keverés mellet egyesével hozzáadjuk a tojássárgáját. Ha keményebbre akarjuk készíteni a tésztát, kevesebb, ha puhábbra több tojássárgáját adunk hozzá. Adjuk hozzá a vaníliáscukrot és a reszelt citromhéjat, majd az előzőleg átszitált lisztet. A tésztából sima vagy csillagcső feltétes nyomózsákból papírral fedett sütőlemezre félgömböket, rudacskákat ,kifli formákat stb. alakítunk majd 170 – 190 fokos sütőben sütjük.
A nérót különböző ízű lekvárokkal, nugát krémmel ,párizsi krémmel tölthetjük. A megtöltött nérókat csokoládéval vonalazhatjuk vagy félig olvasztott csokoládéba márthatjuk.
MORGÓS CSÚCS
Hozzávalók:
10 dkg darált háztartási keksz, 20dkg darált dió, 20dkg porcukor,4 dkg kakaópor, 8 dkg margarin, esetleg egy kevés tej. A forgatáshoz kristálycukor.
A gesztenyés töltelékhez: 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza,5 deka porcukor,15deka darált háztartási keksz,10 dkg vaj, egy kevés rum
egyéb: kézi citromfacsaró, befőtt meggy, vagy cseresznye
A kekszet a dióval, porcukorral, kakaóval, tojásokkal, ha kell, egy kevés tejjel összegyúrjuk. nedves kézzel, kb. 25 db kis gombócot formálunk belőle, amiket kristálycukorban meghempergetünk.
A felengedett gesztenyemasszát, a porcukorral, a keksszel, a puha vajjal és egy kevés rummal összedolgozzuk.
A kekszes diógombócokat egyenként egy felfordított citromfacsaró üregébe töltjük, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk hasonlóan ahhoz mikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy magozott meggyet. a gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget. Ezután (mivel cukorba mártottuk) könnyedén kiütjük a formából. így kapjuk a kis csúcsokat, ami kívül diós, belül gesztenyés.
megjegyzés:Én alufólia csikokkal béleltem ki a formát igy azzal kitudtam emelni belöle. Csak akkor vettem le a foliát rola amikor táltlatam.
Fantás szelet
Tészta : 4 ek lisztet 1 cs. sütőporral és 2 ek. kakaóporral összekeverünk.
6 tojássárgáját 6 ek. porcukorral kikeverünk és hozzáadunk 1 dl olajat.
6 tojásfehérjét felverjük.
A tojássárgás cukorhoz először a felvert fehérjét keverjük hozzá laza mozdulatokkal majd végül a sütőporos lisztet.
Túrókrém : 25 dkg rámát 25 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg túrót és citrom lereszelt héját.
Fantás krém : 7 dl bármilyen szénsavas narancsos üdítőital, 2 cs. vaniliás pudingpor, 2 ek. cukor
Ugyanúgy pudingot főzünk csak nem tejjel, hanem a narancsos üdítővel.
Összeállítás : A piskótára rákenjük a túrókrémet, arra pedig a fantás pudingot ( ezt melegen kell ! )
Rakhatsz a túróra narancs, mandarin gerezdeket is.
Én a túrókrémbe egy kicsit több túrót teszek és annyivel kevesebb margarint. Nekem a 25-25-ös túró-margarin arány túl vajas.
Hozzávalók: 25 | dkg | mascarpone |
3 | db | Tojás |
1 | dkg | Kakaópor |
5 | cl | Rum |
3 | dl | kávé |
10 | dkg | Porcukor |
2 | g | Só |
Legelőször főzünk egy nagyon erős kávét, kb 2-3 dl-t. Ha kihűlt hozzáöntünk fél dl rumot és 3 dkg cukrot. Tegyük be nyugodtan hűtőbe, könnyebb lesz vele dolgoznunk.
Krém:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájákhoz tesszük a porcukor kétharmad részét és a mascarpone sajtot. Esetleg lehet belereszelni egy fél citrom héját. Ezt a masszát habverőgéppel kihabosítjuk. A tojásfehérjéket a cukor egyharmad részével és egy csipet sóval szintén habbá verjük. A két tojáshabot óvatosan összeforgatjuk.
Összetöltés:
Félreteszünk pár darab szép egész babapiskótát a díszítéshez. A többit 2 adagra bontjuk. A hűtőből kivesszük a kávét, majd a babapiskótákat egyenként belemártjuk. Egy lapos (üveg)tál alját kirakjuk a babapiskótákkal és ráöntjük a tojásos krém harmadát. Erre megint rakunk egy kávés babapiskóta réteget, majd megint egyharmad rész krémet. Újabb piskóta réteget teszünk rá, amire rátesszük a maradék krémet. Megszitáljuk 1 dkg kakaóporral és feltesszük díszítésnek a félretett hibátlan babapiskótákat. Betesszük hűtőbe 1-2 órára, majd utána tálalhatjuk.
6 | db | Tojás |
6 | Ek | Liszt |
6 | Ek | Cukor |
csom. | sütőpor | |
50 | dkg | túró (sovány) |
3 | dl | tejszín |
20 | dkg | Cukor |
15 | Ek |
lekvár (sárgabarack)
|
6 tojásból piskótát sütünk,ha meg sült vizes konyharuhán feltekerjük.Barack lekvárral megkenjük,és 1cm-res dabokra vágjuk. Töltelék:túrót alaposan összetörjük, cukorral és izlés szerint gyümölcsöt teszünk hozzá én meggyet szoktam, tejszint keményre verni.kevés gyümölcslevet,vagy tejet meglangyítünk,és étkezési zseletint belekeverjük. Végül mindent összekeverjük,egy kerek jénait kibélelunk folpakkal,és kirakjük az alját ás oldalát afelszeletelt piskótávalfélre teszunk pár szeletet a tetejére,meg tőltjuk a túróskrémmel és rárakjuk a maradék piskóta szeleteket,1éjszakán át hűtőbe tesszük.Másnap kiborítjuk,és mint atortát úgy szeljük.
Havas háztető
Ostyás szelet / 10 db ostyalaphoz
25 dkg kristálycukor, 5 tojás, 35 dkg margarin, 15 dkg darált dió, 35 dkg darált keksz, 2 kanál kakaó, kis rum
A margarint a cukorral és a tojásokkal gőz felett összefőzöm (csak amíg a margarin jól felolvad), majd ha egy kicsit kihűlt, hozzáteszem a darált kekszet, a darált diót, a kakaót és a rumot. Jól összedolgozom és kissé bevizezett ostyalapok közé kenem, majd végül feltekerem. Hagyom állni egy órát, amíg az ostya magába szívja a krémet, és aztán már lehet is kétujjnyi szeletekre vágva tálalni.
Sokszor feltekerés nélkül készítem, úgy is nagyon finom, akkor nem is szoktam bevizezni az ostyalapokat. A család szereti, mert nem olyan émelyítően édes az íze, mint a keleti csemegének (amihez meg kell pirítani a cukrot).
Dinnye
Piros részhez:
12,5 dkg Ráma
20 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
1 piros ételfesték
1 rumaroma
2-3 cl. Sárgadinnye vodka vagy víz
Zöld részhez:
12,5 dkg Ráma
30 dkg darált keksz
1 zöld ételszínezék
10 dkg porcukor
2-3 cl sárgadinnyevodka vagy víz
A magokhoz kevés tortabevonó
Elkészítés:
A piros masszából készítünk 6 db. Egyforma golyót, és a zöld masszát is elosztjuk 6 felé, és ezzel beburkoljuk a piros golyókat. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, utána elővesszük és mindegyik dinnyét jó éles késsel 8 felé vágjuk. Érdemes úgy szeletelni, hogy először félbe vágni, utána vágott felével lefelé fordítva darabolni tovább. Ha nem így járunk el, akkor morzsálódik a zöld széle. Én csak a második adagnál jöttem rá, hogy így lesz szép.
Miután ügyesen felszeltük, olvasztott csokiból kis magokat pötyögtetünk mindegyik szelet mindkét oldalára egy fogvájó segítségével vagy mint a képen látható csokidarával is megszórhatjuk.